Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[PORADNIK] Własny system banów AMXBans dla CS 1.6 (panel WWW + plugin) krok po kroku
Cześć! Sporo osób pyta jak zrobić publiczną listę banów na serwer Counter-Strike 1.6 — taką z panelem WWW, gdzie widać kto, za co i na jak długo dostał bana. Ogarnąłem to u siebie i spisuję kompletny przepis. Robota na jakieś 30–45 minut.

Co będzie potrzebne
  • Serwer CS 1.6 z AMX Mod X (u mnie 1.10) i modułem MySQL
  • Baza MySQL/MariaDB
  • Serwer WWW z PHP (panel AMXBans chodzi na PHP 8.5 jak weźmiecie odpowiedni fork)

1. Baza danych
Zakładamy pustą bazę i użytkownika, np. amxbans:
Kod:
CREATE DATABASE amxbans CHARACTER SET utf8; CREATE USER 'amxbans'@'localhost' IDENTIFIED BY 'twoje_haslo'; GRANT ALL PRIVILEGES ON amxbans.* TO 'amxbans'@'localhost'; FLUSH PRIVILEGES;

2. Panel WWW
Uwaga na PHP 8! Oryginalny AMXBans nie działa na PHP 8 (wywala się na starym kodzie). Bierzcie fork fysiks1/amxbans gałąź php8-upgrade — ten śmiga na 8.x bez problemu.
  1. Wrzucacie zawartość panelu do katalogu na WWW (u mnie podkatalog forum: /amxbans).
  2. Uprawnienia do zapisu na katalogach templates_c, backup, files, temp.
  3. Wchodzicie na adres/amxbans/setup.php i przechodzicie kreator (dane bazy z pkt 1 + zakładacie konto webadmina).
  4. Po instalacji KASUJECIE setup.php i katalog install/ — inaczej ktoś wam podmieni konfig. To ważne dla bezpieczeństwa!
Publiczna lista banów jest pod adres/amxbans/ban_list.php — na start pusta.

3. Plugin do gry (bez niego lista jest pusta!)
To najczęstszy błąd: ludzie stawiają sam panel i dziwią się, że bany się nie pokazują. Bany zapisuje PLUGIN w grze, panel tylko je wyświetla.
  1. Bierzecie plugin z tego samego forka fysiks1 (folder Plugin/addons/amxmodx/scripting) — to AMXBans 6.13 pod AMX Mod X. NIE bierzcie starych paczek „AMXBans_amx" — to wersja pod prehistoryczny AMX Mod, nie skompiluje się.
  2. Kompilujecie amxbans_core.sma i amxbans_main.sma (amxxpc). U mnie poszło czysto, tylko jeden nieszkodliwy warning.
  3. Skompilowane .amxx wrzucacie do addons/amxmodx/plugins/.
  4. W configs/modules.ini odkomentowujecie mysql (potrzebny do sqlx).
  5. W configs/plugins.ini komentujecie admin.amxx i dopisujecie:
Kod:
amxbans_core.amxx amxbans_main.amxx

4. Konfiguracja pluginu
  • configs/sql.cfg — dane połączenia (host, user, pass, db = wasza baza amxbans).
  • configs/amxbans.cfg — najważniejsze:
Kod:
amx_sql_prefix "amxbans" // MUSI pasować do prefiksu tabel! (nie domyślne "amx") amxbans_use_admins_file 1 // adminów bierz z users.ini (nie ruszasz swoich adminów) amxbans_server_address "TWOJ_IP:PORT"
Najczęstsza wtopa: zły amx_sql_prefix. Jak tabele nazywają się amxbans_bans, to prefix = amxbans, a nie amx. Inaczej plugin szuka nieistniejących tabel i bany nie wchodzą.

5. Restart i test
Restartujecie serwer. W logu AMXX powinno być „AMXBans 6.x is online". Serwer sam zarejestruje się w bazie (tabela serverinfo) — to znak, że połączenie z bazą działa. Robicie amx_ban na kimś i sprawdzacie czy ban wskoczył na ban_list.php. Gotowe! Smile

⬇ Do pobrania
Jak coś nie działa — pytajcie w wątku, pomogę.
Utility wygrywa rundy.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości