07-08-2026, 08:52 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2 godzin(y) temu przez Wektor.
Powód edycji: dodano linki do pobrania
)
Cześć! Sporo osób pyta jak zrobić publiczną listę banów na serwer Counter-Strike 1.6 — taką z panelem WWW, gdzie widać kto, za co i na jak długo dostał bana. Ogarnąłem to u siebie i spisuję kompletny przepis. Robota na jakieś 30–45 minut.
Co będzie potrzebne
1. Baza danych
Zakładamy pustą bazę i użytkownika, np. amxbans:
2. Panel WWW
Uwaga na PHP 8! Oryginalny AMXBans nie działa na PHP 8 (wywala się na starym kodzie). Bierzcie fork fysiks1/amxbans gałąź php8-upgrade — ten śmiga na 8.x bez problemu.
3. Plugin do gry (bez niego lista jest pusta!)
To najczęstszy błąd: ludzie stawiają sam panel i dziwią się, że bany się nie pokazują. Bany zapisuje PLUGIN w grze, panel tylko je wyświetla.
4. Konfiguracja pluginuNajczęstsza wtopa: zły amx_sql_prefix. Jak tabele nazywają się amxbans_bans, to prefix = amxbans, a nie amx. Inaczej plugin szuka nieistniejących tabel i bany nie wchodzą.
5. Restart i test
Restartujecie serwer. W logu AMXX powinno być „AMXBans 6.x is online". Serwer sam zarejestruje się w bazie (tabela serverinfo) — to znak, że połączenie z bazą działa. Robicie amx_ban na kimś i sprawdzacie czy ban wskoczył na ban_list.php. Gotowe!
⬇ Do pobrania
Jak coś nie działa — pytajcie w wątku, pomogę.
Co będzie potrzebne
- Serwer CS 1.6 z AMX Mod X (u mnie 1.10) i modułem MySQL
- Baza MySQL/MariaDB
- Serwer WWW z PHP (panel AMXBans chodzi na PHP 8.5 jak weźmiecie odpowiedni fork)
1. Baza danych
Zakładamy pustą bazę i użytkownika, np. amxbans:
Kod:
CREATE DATABASE amxbans CHARACTER SET utf8;
CREATE USER 'amxbans'@'localhost' IDENTIFIED BY 'twoje_haslo';
GRANT ALL PRIVILEGES ON amxbans.* TO 'amxbans'@'localhost';
FLUSH PRIVILEGES;2. Panel WWW
Uwaga na PHP 8! Oryginalny AMXBans nie działa na PHP 8 (wywala się na starym kodzie). Bierzcie fork fysiks1/amxbans gałąź php8-upgrade — ten śmiga na 8.x bez problemu.
- Wrzucacie zawartość panelu do katalogu na WWW (u mnie podkatalog forum: /amxbans).
- Uprawnienia do zapisu na katalogach templates_c, backup, files, temp.
- Wchodzicie na adres/amxbans/setup.php i przechodzicie kreator (dane bazy z pkt 1 + zakładacie konto webadmina).
- Po instalacji KASUJECIE setup.php i katalog install/ — inaczej ktoś wam podmieni konfig. To ważne dla bezpieczeństwa!
3. Plugin do gry (bez niego lista jest pusta!)
To najczęstszy błąd: ludzie stawiają sam panel i dziwią się, że bany się nie pokazują. Bany zapisuje PLUGIN w grze, panel tylko je wyświetla.
- Bierzecie plugin z tego samego forka fysiks1 (folder Plugin/addons/amxmodx/scripting) — to AMXBans 6.13 pod AMX Mod X. NIE bierzcie starych paczek „AMXBans_amx" — to wersja pod prehistoryczny AMX Mod, nie skompiluje się.
- Kompilujecie amxbans_core.sma i amxbans_main.sma (amxxpc). U mnie poszło czysto, tylko jeden nieszkodliwy warning.
- Skompilowane .amxx wrzucacie do addons/amxmodx/plugins/.
- W configs/modules.ini odkomentowujecie mysql (potrzebny do sqlx).
- W configs/plugins.ini komentujecie admin.amxx i dopisujecie:
Kod:
amxbans_core.amxx
amxbans_main.amxx4. Konfiguracja pluginu
- configs/sql.cfg — dane połączenia (host, user, pass, db = wasza baza amxbans).
- configs/amxbans.cfg — najważniejsze:
Kod:
amx_sql_prefix "amxbans" // MUSI pasować do prefiksu tabel! (nie domyślne "amx")
amxbans_use_admins_file 1 // adminów bierz z users.ini (nie ruszasz swoich adminów)
amxbans_server_address "TWOJ_IP:PORT"5. Restart i test
Restartujecie serwer. W logu AMXX powinno być „AMXBans 6.x is online". Serwer sam zarejestruje się w bazie (tabela serverinfo) — to znak, że połączenie z bazą działa. Robicie amx_ban na kimś i sprawdzacie czy ban wskoczył na ban_list.php. Gotowe!

⬇ Do pobrania
- AMXBans 6.13 — panel PHP8 + plugin (fork fysiks1, gałąź php8-upgrade): github.com/fysiks1/amxbans
- AMX Mod X (podstawa serwera): amxmodx.org/downloads
Jak coś nie działa — pytajcie w wątku, pomogę.
Utility wygrywa rundy.