Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[PORADNIK] System banów dla CS2 (CS2-SimpleAdmin + baza + lista WWW) krok po kroku
Hejka! Skoro był poradnik o banach na 1.6, to czas na Counter-Strike 2. W CS2 robi się to inaczej — przez CounterStrikeSharp i plugin CS2-SimpleAdmin, a bany lądują w bazie MySQL, którą potem można pokazać na stronie.

Co potrzebne
  • Serwer CS2 z Metamod:Source + CounterStrikeSharp (u mnie API 1.0.370)
  • Baza MySQL/MariaDB

1. Zależności (o tym się zapomina!)
CS2-SimpleAdmin nie chodzi sam — potrzebuje kilku bibliotek. Kolejność zależności:
  • AnyBaseLibCS2 → do folderu addons/counterstrikesharp/shared/
  • PlayerSettingsplugins/
  • MenuManagerCS2plugins/
  • CS2-SimpleAdminplugins/ (jego API ląduje w shared/)
Wszystko z GitHuba (daffyyyy + NickFox007). Ważne — dobierzcie wersje pod swój build CounterStrikeSharp, żeby nie musieć aktualizować CSSharp (aktualizacja potrafi rozwalić inne pluginy, np. systemy rankingowe).

2. Baza danych
Kod:
CREATE DATABASE cs2bans CHARACTER SET utf8mb4 COLLATE utf8mb4_unicode_ci; CREATE USER 'cs2bans'@'localhost' IDENTIFIED BY 'twoje_haslo'; GRANT ALL PRIVILEGES ON cs2bans.* TO 'cs2bans'@'localhost'; FLUSH PRIVILEGES;

3. Pierwszy start = generacja configu
Po wrzuceniu pluginów restartujecie serwer. CS2-SimpleAdmin sam wygeneruje plik konfiguracyjny:
addons/counterstrikesharp/configs/plugins/CS2-SimpleAdmin/CS2-SimpleAdmin.json

4. Wpisujecie dane bazy
W wygenerowanym JSON-ie zmieniacie DatabaseType na MySQL i uzupełniacie host/user/password/name (= cs2bans), potem restart. Przy dobrym połączeniu plugin sam zakłada tabele (sa_bans, sa_admins, sa_mutes, sa_servers...) — u mnie przeszło 16 migracji bez błędu.

5. Nadanie sobie admina
Admina dodaje się po SteamID64. Jeśli macie już wpis @css/root w configs/admins.json CounterStrikeSharp, to macie wszystkie komendy od ręki. Można też z konsoli serwera:
Kod:
css_addadmin "STEAM_ID64" "TwojNick" "@css/root"
Od teraz w grze macie css_ban, css_kick, css_mute i menu admina.

6. Banowanie i publiczna lista
Banujecie w grze (css_ban albo z menu) — ban trafia do tabeli sa_bans.
Teraz zostaje pokazać to na stronie. Dwie drogi:
  • Gotowy panelcss-bans (Laravel): logowanie, zarządzanie banami/mutami/VIP z przeglądarki. Więcej roboty przy instalacji (composer, migracje, build).
  • Lekka lista WWW — własna strona w PHP czytająca sa_bans. Prosto, szybko i łatwo dopasować wyglądem do reszty serwisu. Ja poszedłem w tę stronę, żeby lista banów CS2 wyglądała identycznie jak ta z 1.6.

Wskazówka: status bana w sa_bans jest w kolumnie status (ACTIVE / EXPIRED / UNBANNED), a czas w duration/ends (0 = permanentny). Filtrujecie po status = 'ACTIVE' i macie aktualną listę.

⬇ Do pobrania
Tyle! Jak coś się sypie na starcie — zwykle to albo zła wersja zależności, albo literówka w danych bazy. Powodzenia! Wink
CS i Minecraft — najlepsze połączenie.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości